dimecres, 24 d’octubre del 2012

El mercuri en el peix



Fa poc us vam parlar en aquest post de les bondats de l’omega 3 i la necessitat d’una relació dels greixos omega 3 : omega 6 correcta, amb la recomanació de menjar peix blau especialment, perquè conté grans quantitats d’omega 3 difícils de trobar en altres aliments. Però també és veritat que algunes espècies de peix blau contenen també alts nivells de mercuri i és per això que intentarem donar algunes recomanacions per seguir menjant aquest peix tant saludable i alhora reduir al màxim la ingesta de mercuri, així com algunes recomanacions per aquelles persones que més han de vigilar amb el mercuri


Peixos amb alt contingut en mercuri

Els peixos que en principi són susceptibles de contenir més mercuri són aquells que es troben més amunt en la cadena alimentària i que duren més anys, ja que al ingerir altres peixos que també en tenen durant molt de temps fa que acumulin gran quantitat de mercuri en el seu cos. Els peixos amb més quantitat de mercuri i que per tant haurem d’evitar són el peix espasa 0,94 µg/g), l’emperador (0,57 µg/g), la tonyina (0,33 µg/g), i l’anguila (0,32 µg/g). Els peixos amb menys contaminació són l’anxova (0,02 µg/g), el salmó (0,038 µg/g) i el peix carboner (0,041 µg/g).

Pel que fa a les conserves, excepte la tonyina (0,22 µg/g) que podríem dir que té un nivell moderat, trobem nivells de mercuri força baixos com la sardina, verat i l’arengada que tenen tots nivells inferiors a 0,03 µg/g. Per tant, i amb la voluntat de millorar els riscos/beneficis del peix, haurem de seleccionar aquells peixos amb alt contingut d’omega 3 i baixos continguts de mercuri, com el salmó, el verat, les anxoves i l’arengada.

Població de risc

Els estudis reflecteixen que les persones que més han de vigilar amb la ingesta de mercuri són les embarassades, les dones en edat fèrtil i els nens. És per això que en aquests casos haurem de tenir en compte el següent:

  • Que els peixos principals siguin els que hem anomenat com alts en omega 3 i baixos en mercuri com el salmó
  • No menjar més de 340 gr de peix total a la setmana
  • No més de 170 gr de tonyina en conserva a la setmana
  • No menjar mai qualsevol peix amb alts continguts en mercuri com el tauró o el peix espasa.
Links d'interès:

Pàgina web del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente
Últim estudi sobre el mercuri realitzat per aquest Ministeri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada