Un dels conceptes
que durant molt de temps s’han interpretat malament és el tema de la ingesta de
greixos en la nostra dieta. Hi ha la creença generalitzada, molts cops
fomentada també per la publicitat, que els greixos són dolents per la salut i
que aquest ens fan engreixar, i per tant els hem d'evitar. Això és totalment fals, si seguiu llegint veureu
els motius i us fareu uns experts en el tema.
El primer
concepte que hem de tenir clar és el següent
Menjar greixos ≠
engreixar-se
Aquesta creença
s’ha fomentat per dos motius, un primer motiu és per què sembla lògic no? Si
consumeixes greix doncs t’engreixes, per altra banda també tenim que cada gram
de greix conté 9 calories, mentre que cada gram de proteïnes o de carbohidrats
conté 4 calories, llavors un simple càlcul matemàtic ens portarà a que a més
greix, més ens engreixem, un altre mite totalment fals.
El que realment
importa amb el menjar que ingerim és què fa el nostre cos amb aquest menjar,
així que la frase “som el que mengem” l’hauríem de canviar més aviat per “som
el que el nostre cos fa amb el que mengem”. Està comprovat que són molt més
sanes (sobretot en relació als problemes cardiovasculars) i ajuden a la pèrdua
de pes en aquelles persones amb sobrepès, les dietes que mantenen controlats
els carbohidrats i incrementen la ingesta de greixos, tenint en compte algun
aspecte com el que us vam comentar en aquest post, que no les dietes altes en carbohidrats i baixes en greixos.
Per altra banda,
la ingesta d’altes quantitats de carbohidrats fa treballar constantment la
insulina, afectant a la nostre salut, alhora que aquesta insulina, que ha de
decidir què fer amb aquest excés de sucre a la sang, decideix emmagatzemar-ho
en el nostre cos en forma de greix... suposo que ja veieu per on van els trets
oi? Us poso un enllaç a un document molt gràfic realitzat pel científic Gary Taubes, autor de diversos llibres de referència sobre el tema com Why we get fat? o Good Calories Bad Calories. Ara bé, la pitjor combinació que podeu fer en un mateix àpat és la ingesta d'altes dosis de carbohidrats amb greixos, ja que quan la insulina en sang és alta (i això passa quan ingerim molts carbohidrats), el cos tendeix a reservar aquesta ingesta de greixos en forma dels coneguts "michelins".
La veritat és que
els greixos són molt necessaris per a la nostre salut, especialment els greixos omega 3 i els monoinsaturats, però també fins i tot els saturats.
La funció de cada un dels tipus de greixos que podem consumir és un tema que dóna
per molt així que no us perdeu properes entrades al blog i us explicarem els diferents tipus de greixos i les seves funcions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada