dilluns, 28 de gener del 2013

És indispensable la llet per una bona salut dels ossos?

Constantment, a través de la majoria dels mitjans de comunicació, se'ns informa de la necessitat de consumir grans quantitats de llet i làctics per una bona salut dels ossos. Els estudis científics però desmenteixen aquesta afirmació, confirmant que per una bona salut dels ossos no és tant important quant calci entra al nostre cos, si no més aviat quant en surt. A continuació us explicarem com amb una dieta saludable els làctics no són indispensables en absolut (que tampoc vol dir que estiguin prohibits).
La pèrdua de calci

El primer exemple que us posaré és el cas dels Estats Units, és alhora un dels pasïssos que més calci consumeixen i el país amb més casos d'osteoporosi. El primer concepte que hem de tenir clar és el de l'acidesa i l'alcalinitat. Els aliments els podem separar entre aquells que creen acidesa en el nostre cos i aquells que provoquen l'efecte contrari, creant alcalinitat i contrarestant l'acidesa. Els aliments que creen acidesa són els formatges, els cereals, la carn, el peix i els llegums, mentre que els aliments que creen alcalinitat són les fruites i les verdures.

I la pregunta del milió és, com s'ho fa el cos per reduir l'acidesa si no mengem fruita i verdura? Doncs el cos per tal de reduir l'acidesa ha de fer ús de les reserves alcalines que es troben en els ossos, eliminant per la orina el calci acumulat en els ossos mentre el cos intenta rebaixar l'acidesa.

L'absorció de calci i la vitamina D

El segon aspecte que hem de tenir en compte per una correcte absorció del calci és la vitamina D, que és present en alguns aliments però que principalment el genera el nostre cos a través de la llum solar, així que hauríem de rebre un mínim de 15 minuts al dia de sol (sempre amb mesura i sentit comú).

Si tenim en compte que a través de la fruita i la verdura també consumim calci, els motius dels baixos nivells de calci en la societat moderna i els casos d'osteoporosi no els hem de buscar en la ingesta de làctics (ja que de fet es consumeix moltíssim més calci actualment que anys enrere) si no més aviat en un dèficit de consum de verdures i fruites, així que no oblideu d'incorporar aquest aliments en tots i cada un dels vostres àpats. Podeu veure un estudi més detallat sobre el tema clicant aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada